BioInnovation är en satsning med visionen att Sverige har ställt om till en bioekonomi 2050. TEKO, Sveriges Textil – och Modeföretag står bakom BioInnovation och dess vision.
Varför är BioInnovation viktigt för textilindustrin och TEKO?
Till år 2050 förväntas det bli en tredubblad efterfrågan på textilfibrer. Förklaringen finns i urbaniseringen och en växande medelklass. Produktionen av oljebaserade textilfibrer och bomullsfibrer har redan nått sin topp och belastar dessutom miljön på olika sätt.
Biobaserade textila material och konstruktioner har också en stor framtida potential i olika typer av tekniska applikationer där de blir viktiga delar i en cirkulär ekonomi som värnar om jordens resurser och minimerar uppkomsten av avfall. Därför behövs nya tekniker och material för en fortsatt hållbar och konkurrenskraftig textilindustri i Sverige.
Alla kan vara med och bidra med idéer
Just nu tas det fram nya innovationsprojekt i BioInnovation med projektstart sommaren 2017. Det gemansamma är att de ska ta sin utgångspunkt i samhällsutmaningar och kundbehov, vara systemförändrande och strategiskt viktigt för området som helhet. Allt detta ska ske genom samverkan mellan olika branscher och sektorer. Bland de framröstade rubrikområdena finns Biokompositer, som är ett område där textila material och konstruktioner kan ingå.
Intressenter i BioInnovation samlas för en intressentdialog under vecka 36 innan de öppna dialogerna äger rum. Till intressentdialogen har varje intressent möjlighet att bjuda in fyra personer från den egna organisationen eller tilltänkta samarbetspartners. Möjlighet finns också för nya företag att innan dialogen, gå med som intressent och på så sätt få vara med och påverka. Resultatet av intressentdialogen kommer att utgöra underlag för de öppna dialogerna där alla som önskar får delta och har möjlighet att komma med ytterligare inspel.
Intressentföretag – läs mer här
Öppen dialog, alla kan vara med – läs mer här
BioInnovation är en satsning med visionen att Sverige har ställt om till en bioekonomi 2050. Budgeten är planerad till 100 MSEK/år. Initialt finansieras satsningen av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar, bland dem ett antal av TEKOs medlemsföretag..
Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster. Läs mer på www.bioinnovation.se