Den svenska textilbranschen syns på ITMA i Barcelona

Den svenska textilbranschen syns på ITMA i Barcelona

TEKO har varit på plats i Barcelona för ITMA som är världens största mässa för tekniska innovationer i textilindustrin. Här samlades många svenska företag för att samla kunskap och knyta värdefulla kontakter. Totalt väntades 120.000 besökare från 147 länder besöka mässan som pågick 20–26 juni.

Tillsammans med vonKtek och TMAS (branschorganisationen för textilmaskiner) arrangerade vi på TEKO en medlemsresa till mässan där ett flertal medlemsföretag deltog.

Under måndagen den 24 juni möttes den svenska textilindustrin vid ett välbesökt branschmingel som TEKO, vonKtek och TMAS arrangerade hos det svenska företaget ACG Kinna Automatic. Företaget, som ingår i familjeägda industrikoncernen ACG Gruppen i Borås, är internationellt känt för sina automatiska sömnadsmaskiner och så här säger Christian Moore, vd, om mässan som helhet och varför de är på plats i Barcelona.

– ITMA mässan är den i särklass viktigaste mässan för oss att delta på. Vi får möjlighet att träffa alla våra kunder världen över på ett och samma ställe. För oss som jobbar världen över är detta en plattform för att kunna lansera nya maskinlösningar. Denna gången visar vi upp en helautomatisk kuddproduktion där vi kan producera 8 kuddar i minuten från fiber till slutprodukt packad i kartong. Det är unikt och bidrar till att öka kännedomen om vårt bolag samt vad den svenska kvalitetsstämpeln står för, säger han.

Christian Moore, vd ACG Kinna Automatic

Ett annat svenskt företag som var på plats i Barcelona är Ekelunds, Linneväveriet i Horred. Företaget hade ett tydligt mål och fokus med besöket på mässan.

– Vi är här för att ta del av den senaste tekniken och innovationerna i branschen. Vi tillverkar alla våra produkter på plats i Horred i vår egen fabrik och behöver ligga i framkant vad gäller teknik och kompetens kombinerat med ett starkt miljö- och kvalitetsfokus för att kunna konkurrera. Så det är viktigt för oss att vara här, säger Fredrik Svenberg, produktionschef på Ekelunds.

Fredrik Svenberg, produktionschef på Ekelunds – Linneväveriet i Horred

ITMA-mässan lockade också framtidens textila förmågor från Sverige. Nordiska Textilakademin med säte i Borås besökte mässan tillsammans med ett tjugotal studenter. Enligt Christian Lundell, vd, är det både inspirerande och lärorikt för studenterna att bekanta sig med den senaste tekniken.

– I våra utbildningar inom Yrkeshögskolan ingår att studenterna ska besöka produktionsländer och olika mässor. Detta har dom en egen budget för, precis som i arbetslivet. Inom utbildningen Kvalitets- och Produktionsutvecklare, som har inriktning mot teknik, produktion och hållbarhet, är ITMA en fantastisk möjlighet. De får möjlighet att uppleva vilka möjligheter som finns med den senaste tekniken, så det är väldigt viktigt, säger han.

Christian Lundell, vd för Nordiska Textilakademin

På plats i Barcelona fanns även personal från Högskolan i Borås och Smart Textiles.

– Vi utvecklar nya textila material och processer och testar i praktiken tillsammans med forskare, studenter och branschen. Vi arbetar både inom det tekniska och konstnärliga området och kan omsätta idéer i praktiken och vill utmana utmana det som är möjligt. Därför är ITMA viktigt för oss, säger Pia Mouwitz som är chef för de textila labben på skolan. 

Pia Mouwitz, chef för de textila labben vid Högskolan i Borås


Text och foto: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO