Brexit närmar sig, då öppnar Nudie Jeans ny butik i London

Brexit närmar sig, då öppnar Nudie Jeans ny butik i London

Storbritannien står för 14 procent av omsättningen i Nudie Jeans, och trots att Brexit närmar sig så planerar företaget att öppna en ny butik i London i november, skriver Dagens Industri.

Nudie Jeans har i dag försäljning i Storbritannien via e-handel, återförsäljare och två fysiska butiker i London. Enligt Nudie Jeans vd, Finn Stenberg, så har företaget gjort en omfattande konsekvensanalys av Brexit där hundratals timmar har spenderats med olika förberedelser och systemtester. Detta rapporterar Dagens Industri som också frågar Nudies vd vad som är det värsta som kan hända i samband med Brexit:

– På kort sikt är det fördröjning i varuflödena. Vi har hyfsade möjligheter att lägga om flödena om det skulle behövas. Vi har ett litet lager som vi jobbar med på plats och fyller på med varor i butikerna innan 31:e oktober. Men de stora effekterna blir de som blir på ekonomin i stort, om pundet faller och vi måste höja priserna. Vi handlar i euro och säljer i pund, så det pressar våra marginaler, speciellt om tullkostnader och annat ökar, säger han till Dagens Industri.

Anneli Wengelin, Kommerskollegiums expert på handels- och tullfrågor, säger till Dagens Industri att företagen som handlar med Storbritannien står inför många utmaningar och många företag saknar en bred strategi i frågan.

– Utan ett Eori-nummer från Tullverket blir det tvärstopp. Men det räcker inte. Tillstånd, certifieringar, bolagsregistreringar och nya villkor för personalen är ytterligare områden företagen måste ta tag i, fortsätter hon.

TEKO och Brexit

Den 31 oktober 2019 träder Storbritannien officiellt ur EU. Hur utträdet kommer gå till, vilka regler som kommer gälla och hur det ska bli är mycket oklart – antingen kommer ett utträdesavtal på plats, eller inte. Ett utträdesavtal reglerar en övergångsperiod på knappa två år och innebär att Storbritannien fortfarande är med i tullunionen och visst fortsatt samarbete. Alternativet är så kallat ”hard Brexit” där inget avtal finns och relationerna bryts tvärt.
Brexit kommer, med eller utan avtal, påverka svenska företag med verksamhet och intressen på den brittiska marknaden. 10 % av den svenska textil- och modeexporten går till Storbritannien och det är därför viktigt att börja förbereda sitt företag så gott det går inför de kommande förändringarna.

TEKO har kontinuerligt rapporterat om Brexit och hur du som företag kan hantera situationen. Företag och bolag av alla storlekar kommer påverkas av Brexit, bland annat på områden som:
• Tullar
• Valutor
• Arbetskraft/Arbetstillstånd
• Leverantörskedjor
• Avtal och leveransvillkor
• Skatter och moms
• Lagar och regleringar

Här hittar du TEKO:s miniguide för Brexit (OBS! Gäller endast för medlemmar i TEKO).