Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

TWE Bredaryd blir Sporda Nonwoven och får svenska ägare

TWE Bredaryd blir Sporda Nonwoven och får svenska ägare

Bilden: Från vänster Thorsten Fischer, TWE Group, Nya ägarna: Jonas Rylander, Anna Hallberg, Denan Cisic.Foto: Sporda Nonwoven

1992 köptes anrika familjeföretaget Sporda Vadd upp av belgiska nonwoven-koncernen Libeltex Group. Företaget fick namnet Libeltex AB. Tjugo år senare var det åter dags när den tyska koncernen TWE Group köpte Libeltex Group. Namnet ändrades till TWE Bredaryd AB. Nu har ytterligare ett kapitel skapats i företagets 77-åriga historia. Företagets vd Jonas Rylander, tillsammans med kollegorna Denan Cisic och Anna Hallberg har tagit över Sporda Nonwoven AB (nya namnet).

Idén var att återknyta till vad företaget stod för från början. Att ägarna driver verksamheten på plats i Bredaryd.

– Känslan är väldigt god och responsen har varit mycket positiv från våra kunder. Att företaget har lokala ägare igen uppskattas från samtliga håll, berättar Jonas Rylander, vd.

Anledningen till den plötsliga vändningen i ägarfrågan var att företaget var i minsta laget för TWE-koncernen med koncernredovisning och allt vad det innebär.

– Nu ser vi framåt med tillförsikt och det känns oerhört spännande. Samarbetet med våra tidigare ägare har dock inte avslutats. Tillgången till vissa resurser (till exempel Inköp och R&D) kvarstår. Sporda Nonwoven AB kommer även att vara återförsäljare för TWE Group populära produkter framöver, säger Jonas Rylander.

De populära produkterna är: Home-ISO, en isoleringsprodukt för hem och byggnader samt Protect-It, golvskydd vid nybyggnad och renovering.

Kunderna finns inom industrin

Sporda Nonwoven AB tillverkar termobunden och nålad nonwoven. Användningsområden är fyllning till möbler, isolering i hus (termiskt och ljud), filtermedia och nålfilt för en mängd olika tillämpningar. Största delen av materialet är polyester, resterande är naturmaterial som ull, bomull, lin, hampa och PLA.

Merparten av kunderna finns i dag inom möbel- och bilindustrin. All tillverkning sker i Bredaryd där företaget disponerar två moderna produktionslinjer. Totalt arbetar 16 anställda på Sporda Nonwoven AB.

Företaget arbetar inom tre affärsområden:

Home & Living med allt från möbelvadd till ljudabsorbenter för hem och inredning. Produkter som används i hem och kontor.

Filtration, tillverkning av filtermedia för filterkunder som tillverkar till exempel påsfilter.

Industry där Automotive och övrig industri hör hemma.

Tekniska produkter är framtiden

Omsättningsmässigt var 2015 ett rekordår som inte kan sättas i relation till övriga år, enligt Jonas Rylander. Specialorder från Ikea gjorde att omsättningen landade på cirka 50 miljoner kronor. Prognosen för 2016 ser ut att landa på 35 miljoner kronor, men resultatet ser bättre ut än 2015 och de nya ägarna ser mycket positivt på framtiden.

– Då det kommer många förfrågningar på våra produkter dels från befintliga men även nya kunder ser vi ljust på framtiden. Vi kommer satsa hårt på Tekniska produkter då vi ser att det är framtiden. Vi skapar ett mervärde i form av utökad funktion, till exempel antibakteriella egenskaper men även en hållbarhetstanke som till exempel nålfilt i naturfiber (naturfiber kompositer) för varmformning, så kallad termoformning som används mycket inom bilindustrin och även numera inom möbelindustrin, avslutar Jonas Rylander.

Sporda Nonwoven AB är medlem i TEKO