Ökat intresse för den lokala sömnadsfabriken i Malmö

Ökat intresse för den lokala sömnadsfabriken i Malmö

Bilden: Adrian Roos, Warsame Jama och Ernesto Prosperi är delägare av Malmö Industries Foto: Malmö Industries

Malmö Industries tillverkar klädesplagg och andra textilprodukter på beställning. Lokal produktion, hållbarhet, transparens och gediget hantverk är grunden i verksamheten. Till följd av Coronakrisen har företaget märkt en ökad efterfrågan på lokal textilproduktion i Sverige.

– Fler företag och organisationer tycker det är mer intressant med textilproduktion i Sverige på grund av krisen vilket känns mycket spännande. Tidigare var det enbart techbolag och den typen av bolag som har fångat regionens intresse, men nu märker vi att även industrin och den lokala tillverkningen är viktig, säger Ernesto Prosperi, delägare i Malmö Industries.

Malmö Industries grundades 2013 av Ernesto Prosperi, Adrian Roos och Warsame Jama. Både Adrian Roos och Warsame Jama har lång erfarenhet av textil- och modebranschen medan Ernesto Prosperi har en bakgrund inom ekonomi och varumärkesbyggande. En mix som verkar som klippt och skuren för att utveckla Malmö Industries och företagets eget varumärke Manér.

– Vi hade alla tre tröttnat på fast fashion och ville göra något annat, något bättre. Vi hade en idé om att fokusera på traditionellt textilt hantverk och skapa ett varumärke som fokuserar på hållbara plagg med hög kvalitet. Det blev ett mycket bra samarbete som fungerar väldigt fint än i dag, säger Ernesto Prosperi.

Han fortsätter och beskriver hur Malmö Industries jobbar:

– En av våra styrkor är företagets flexibilitet och närheten. Vi har möjlighet att ta emot både små och stora uppdrag på kort framförhållning. Det gör att till exempel entreprenörer eller en designer som vill testa sina idéer kan göra det. Vi har en låg nivå på minimiorder vilket gör det möjligt att prova hur väl produkterna fungerar på marknaden innan du lägger en större order vilket alltid innebär en högre risk, säger Ernesto Prosperi.

Stor variation av uppdrag

Malmö Industries uppdrag är olika från kund till kund. Vissa har fullt utvecklade mönster, tyger och trims, medan andra behöver hjälp från grunden. I stadsdelen Fosie i Malmö finns en fullt utvecklad sömnadsfabrik med 8–10 anställda.

– Vi arbetar ofta tillsammans med våra kunder från idé till färdig produkt och kan hjälpa till med mönstergradering, provsömnad och produktion. Vår filosofi är att varje plagg ska hålla hög kvalitet och det gör att vi kan känna oss stolta över det vi skapar. Inom Malmö Industries har vi inriktning på konfektion, sömnad och hemtextil, men är förstås öppna för andra möjliga produktioner, säger Ernesto Prosperi.

Ett exempel på kunder som valt Malmö Industries är företaget A New Sweden, som grundades 2018 av designern Lisa Bergstrand. Företaget tillverkar plagg lokalt av naturliga material som finns i Sverige.

– Vi står för hållbarhet och lokal produktion och vi tror att det kommer efterfrågas alltmer framöver. Det finns också en enorm textil kunskap bland människor här i Skåne, inte minst bland nyanlända. Och det vill vi ta vara på och få verksamheten att växa och skapa jobb. Men det gäller att konsumenter och organisationer är villiga att betala för svensk tillverkning. Vi har märkt att många fortfarande tittar på lägsta pris och det är klart, svensk produktion kostar mer tack vare våra lagar och regler där människor får schysst betalt och kan arbeta under bra förhållanden. Så enkelt är det, säger Ernesto Prosperi.

Tillverkar skyddsrockar för den svenska vården

Under Coronakrisen har Malmö Industries utvecklat skyddskläder tillsammans med ett lokalt tryckeriföretag. I dagsläget har tre regioner i Sverige ställt frågan till företaget om de har möjlighet att producera.

– Det gäller skyddskläder för vården och just nu räknar vi på en större order på 25 000 produkter per vecka. Men det är en balansgång. För att kunna producera de mängder som efterfrågas så måste vi anställa fler personer och bygga om fabriken, och det är svårt att veta för hur länge den tillverkningen kommer vara. Vi vill ju ta hand om vår personal på bästa sätt och trygga deras jobb och samtidigt producera för våra befintliga kunder. I dagsläget har vi fått en order på 12 000 skyddsrockar och producerar för fullt, men hoppas förstås kunna hjälpa till ännu mer så personalen i vården får det skydd de behöver, säger Ernesto Prosperi.

Under Coronakrisen har Malmö Industries utvecklat skyddskläder tillsammans med ett lokalt tryckeriföretag.

Internationellt erkännande

Malmö Industries kunskap inom tillverkning har spridit sig utanför Sveriges gränser. Deras eget varumärke Manér har fått goda recensioner på internationella mässor i Paris och Italien, både vad gäller utseendet på produkterna men även sättet som företaget syr på. Den största marknaden finns i Japan där människorna uppskattar kombinationen av stilren design och hög kvalitet vad gäller produktion och materialval.

– Det är kul och vittnar om att vi har en stor kunskap hos oss vad gäller konfektion och den höga kvalitet som är så viktig för att kunna kalla sig hållbar som företag. Det är också intressant och kul att Japan gillar våra produkter väldigt mycket och att vi som litet företag kan sälja våra produkter i den stora Tomorrowland-kedjan, säger Ernesto Prosperi. Vi har också synts i Popeye Magazine som är en av de största modepublikationerna i världen.

Vill utveckla den sociala hållbarheten

Malmö Industries är öppna för samarbeten över gränserna inom textil- och modebranschen. Något som Ernesto Prosperi ser som väldigt viktigt för utvecklingen av hela industrin.

– Det är ju viktigt att vi hjälper varandra på olika sätt för att den svenska produktionen ska växa. Vi har ju möjlighet att producera snabbt och det är enkelt att samarbeta med oss, säger han. Vi vill samtidigt utveckla den sociala hållbarheten och erbjuda fler personer jobb inom industrin, det är jätteviktigt för hela Skåne och Sverige.

Som ett mindre företag har Malmö Industries självklart märkt av Coronakrisen och Ernesto Prosperi är kritisk till de räddningspaket som regeringen har lanserat. De hjälper inte småföretag som har det tufft enligt honom.

– Marginalerna är ju jättesmå om du är företagare i Sverige, och bankerna lånar inte ut pengarna om du inte har pengar på banken, även om du har ordervärden som är positiva. Det blir ett moment 22 och inte så konstigt att företag går omkull. Till slut kan man ju fråga sig om Sverige vill ha småföretagare över huvud taget, avslutar han.

Malmö Industries är medlem i TEKO