Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Ökad efterfrågan på teknisk textil

Ökad efterfrågan på teknisk textil

Bilden: Anders Persson, VD på CordgarnFoto: Cordgarn

Textilföretaget Cordgarn i Fritsla tillverkar teknisk textil till bland annat kabelindustrin. Nu satsar bolaget inför framtiden för att kunna utveckla nya intressanta projekt. VD Anders Persson förklarar satsningen:

– Vi har investerat i en ny maskin och köpt en intilliggande fabriksfastighet för att kunna expandera. Vi har rekryterat en försäljningschef och kommer eventuellt att nyanställa maskinoperatörer.

Cordgarn grundades 1978 och drivs idag av bröderna Thomas och Anders Persson. All produktion sker vid fabriken i Fritsla i Marks kommun. För ett antal år sedan tog företaget fram ett specialtillverkat garn för transportskydd till företaget Saint Gobain Sekurit i Sverige. Detta samarbete har nu utvecklats och idag exporterar företaget även till Saint Gobain i Frankrike, Polen och Tyskland. Anders Persson igen:

– Samarbetet rullar på bra och har vuxit rejält. För oss är det väldigt positivt då vi tyvärr tappat vår export till Ryssland, på grund av valutan.

Cordgarns största affärsområde är idag garner och tejper till kabelindustrin, industrisytråd till filterföretag och nonwoven till ventilation och filtrering. Bland kunderna märks ABB, Draka och Nexans.

Anders Persson förklarar varför Cordgarn tillverkar allt i Sverige:

– Vår nisch är inte så personalkrävande. Vi behöver ingen sömnadspersonal, bara maskinoperatörer. Därför har vi aldrig funderat på att flytta produktionen till lågkostnadsländer. Som ägare måste du ha kontroll över produktionen och vara närvarande hela tiden.

Anders Persson säger att han och brodern Thomas måste lägga all tid på produktionen och produktutveckling, därför har de anställt en försäljningschef med bakgrund inom kabelindustrin, för att lyfta omsättningen ännu mer:

– Thomas och jag har insett att det inte går att ska sköta allt själva.

En av Cordgarns specialiteter är svällgarn. En skyddsprodukt som ligger inuti kabeln och tätar och begränsar skadan vid ett eventuellt brott på ytterhöljet. Enligt Anders Persson är potentialen enorm och en snabbväxande nisch för Cordgarn.

Produktutveckling är ett måste. Det gäller att hitta nya lösningar och optimera produkterna, menar Anders Persson:

– När kabelföretagen ändrar sina konstruktioner anpassar vi oss direkt. I vår bransch handlar det om att kunna optimera produkter åt kunden.

Idag ser bröderna Persson positivt på framtiden:

– Vi har ett starkt sortiment och gedigna kunskaper inom teknisk textil. Vi är en bransch där efterfrågan ökar stadigt.

Cordgarn, som idag sysselsätter 14 personer, är medlem i TEKO.