Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Kina och USA automatiserar textilindustrin med svensk teknik

Kina och USA automatiserar textilindustrin med svensk teknik

Bilden: Kinna Automatics vd Christian MooreFoto: TEKO

Kinna Automatic tillverkar och marknadsför energieffektiva automationslösningar för den globala textilindustrin. I augusti 2013 köpte ACG-gruppen i Borås upp det då konkursdrabbade bolaget. Sedan dess har det blivit nya omsättningsrekord varje år. Redan efter år ett landade omsättningen på 15 miljoner kronor. Förra året på 33 miljoner kronor. I år 49 miljoner kronor. VD Christian Moore är mer än nöjd:

– Vi har skapat 20 nya jobb sedan 2014. Vi ser en kraftigt ökad försäljning i USA och Kina i år och måste därför nyanställda. Men tyvärr är det svårt att hitta anställningsbara medarbetare, säger han.

Kinna Automatics affärsidé är att tillverka energieffektiva automationslösningar för textilindustrin med den bästa totalekonomin och tekniska innehållet. Maskinerna, som kan bli upp till 30 meter långa, används främst vid tillverkning av kuddar, filtar och madrasser. Christian Moore igen:

– I år har vi slagit igenom både i Kina och USA, som hittills köpt maskiner för 27 miljoner kronor. Lägg därtill intressanta marknader som Frankrike, England, Bulgarien, Polen, Rumänien och Baltikum som växer starkt. Allt detta har vi åstadkommit tack vare aktivt deltagande i internationella mässor, personliga besök hos befintliga och presumtiva kunder samt ett bra agentnät runt om i världen. Det känns skönt att vi bevisat att Kinna Automatics energisnåla maskinsystem går att sälja i Asien och Nordamerika. Det visar att marknaden är mogen för automation.

Christian Moore beskriver företagets säljprocess så här:

– Vi gör kundbesök när det uppstår heta lägen. Oavsett var. Vi besiktigar fabriken och gör analyser samt tittar på besparingspotential. När vi kommer hem igen tar vi fram bland annat en kostnadseffektiv fabrikslayout – ytor kostar pengar i dag. Sedan skickar vi en offert. Nappar kunden så tar det mellan sex till åtta månader innan maskinen är klar. Transporter till USA och Asien sker med båt från Göteborg.

Behöver fler tekoanpassade utbildningar

Christian Moore ser verkligen allvarligt på läget när det gäller nyrekrytering av anställningsbar personal:

– Vi kommer att ha ett stort behov av att rekrytera personal med teknisk utbildning i bagaget. I dagsläget har vi en mycket hög kunskaps- och kompetensnivå bland vår personal. De är vår viktigaste resurs. Det är positivt att Yrkesskolan i Borås startat flera nya utbildningar för textil- och sömnadstekniker. Men tyvärr tar det för lång tid att vänta på den första kullen. Därför har vi själva initierat en egen intern utbildning för koncernens tekoanknutna bolag. På sikt måste skolväsendet göra ännu mer för att få fram tekoanpassade utbildningar.

I takt med att Kinna Automatic vuxit har företaget blivit trångbott i Skene:

– Vi har nyligen köpt en intilliggande industrifastighet, som vi på sikt ska kunna bygga ihop oss med för att ha all verksamhet i ett plan.

Christian Moore säger också att bolaget nu har ytterligare en nyhet ”Övrig Automation”:

– Vi erbjuder ett andra affärsområde att stå på. Det handlar om nya kundgrupper, som kan ha stor nytta av våra maskiner och vår automationskunskap. Vi har gått ut mjukt till en början med en radie på 30 km från Kinna. Vi har redan tre stora projekt igång inom kemikalie- och pappersbranschen. Vi har en vision om att på sikt även starta upp lokala kontor strategiskt placerade nära Stockholm och Malmö.