Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Från Kinna till Kina – högtryck för exklusiva lintapeter

Från Kinna till Kina – högtryck för exklusiva lintapeter

Kinnalin Tapet & Logistik tillverkar exklusiva tapeter av finaste lin. Det lilla företaget från Kinna har under hösten haft fullt tryck i produktionen efter en stororder från en tysk inredningsfirma för ett kinesiskt hotellprojekt. Beställningen på 50.000 löpmeter gjorde att företagets årsomsättning ser ut att öka med nästan 50 procent.

– Maskinerna och kunnandet gör oss speciella. Det är mycket hantverk i vår tillverkning. Råvarorna är också avgörande. Lingarnet från Belgien och norra Frankrike är unikt och mycket hållbart. Resultatet blir ju enastående och för ett hotell är tapeter en mindre kostnad i det stora hela, men däremot viktigt för att skapa ett särskiljande erbjudande till gästerna, berättar vd:n Fredrik von Knorring.

Kinnalin Tapet & Logistik har totalt sju anställda. Företagets tapeter säljs under varumärket Novalin som ägs av det holländska företaget VeryFanny. Det är också Kinnalin Tapet & Logistiks enda kund i dagsläget, något som förstås skapar en viss osäkerhet.

– Vi har ju inte direkt kontroll över marknadsutvecklingen vilket är en svaghet. Men samtidigt skapar den speciella situationen ett nära samarbete. De har ju inte heller någon annan som kan tillverka en sådan tapet. Vi har kontakt dagligen där vi hjälper varandra framåt, säger Fredrik. Men vi fokuserar på fördelarna. I dagsläget har vi inte så många konkurrenter och vår kund vet om det. Visst finns det andra företag som gör varptapet, men inte många tillverkar lintapeter. De konkurrenter som finns på marknaden har ett annat uttryck i sina produkter jämfört med våra.

Fredrik von Knorring, vd för Kinnalin Tapet & Logistik

Hållbara tapeter med unik känsla

Tapeterna från Kinnalin skapar en exklusiv känsla. Och just det unika är något som ligger i tiden där alltfler söker det personliga i sitt hem. Den speciella strukturen och det starka lingarnet ger ett bra skydd mot till exempel stötar.

– Vi tror på det vi gör. Intresset för den här typen av tapeter ökar. Just 70-talskänslan och det unika i en väldigt fin tapet är mycket värt för oss. Det finns många som hellre lägger lite mer pengar på bra saker och som ger en speciell känsla. Novalin är inte vilken tapet som helst, fortsätter Fredrik.

Under juni månad fick företaget den hittills största ordern. Ett kinesiskt hotellprojekt önskade de fina lintapeterna från Kinna, något som verkligen satte produktionen på prov.

– Förra året omsatte vi knappt 5 miljoner kronor. I år ser det ut som vi kommer att öka med nästan 50 procent till drygt 7 miljoner vilket är kul, bara genom en enda beställning. Att kunna öka i verksamheten är förstås viktigt, men det har inte varit helt problemfritt. Vår leverantör av lin kunde snabbt ställa upp och leverera de råvaror vi behövde, vilket var väldigt skönt. Däremot var det lite svårare med leveransen av papper. Där fick vi leta upp en ny leverantör av det papper som vi använder. Det löste sig bra till slut, men lite svettigt blev det, säger Fredrik.

Viktigt med kvalitet och noggrannhet

En rulle av Novalin kostar drygt 2000 kr i handeln. Det gör att förväntningarna på tapeternas kvalitet är högt ställda. Innan produkterna lämnar lokalen så provtapetserar personalen för att se att tapeterna håller vad de lovar. En fördel förutom den vackra utsidan är att tapetskarven blir helt osynlig, dessutom täcker tapeterna små ojämnheter på väggen på ett bra sätt.

– Ska vi kunna sälja tapeter för så mycket pengar så måste det vara bra. Det handlar ju om att leverera det vi lovar, det känns extra viktigt med tanke på den exklusiva produkt vi har. Vi säljer ju även en del sekunda tapeter som inte kunderna märker att det är något fel på, det säger en del om kvaliteten, berättar Fredrik och håller upp en rulle av företagets produkter.

Det märks tydligt att han har ett stort personligt intresse och engagemang för textilindustrin. Han är utbildad kemiingenjör på Chalmers, men numera är det istället maskinteknik som är det stora intresset. Tidigare har han arbetat i 13 år i produktionen hos den mer kända grannen i Kinna – Almedahls.

– Det är ju något speciellt med textil och den historia som finns här i Kinna och hela regionen. Jag tycker verkligen om textilindustrin och allt vad det innebär, avslutar han med ett leende.

Kinnalin Tapet & Logistik är medlem i TEKO.