Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Erfarna experter inom teknisk konfektion

Erfarna experter inom teknisk konfektion

Bilden: Roger Wiegandt, produktionsansvarig på TekonfFoto: TEKO

Företaget Tekonf är beläget på Frösön i Jämtland. Här utvecklas och skräddarsys produkter inom teknisk konfektion med till exempel sömnad, tillskärning, HF-svetsning och stansning. Bland produkterna som Tekonf tillverkar märks väskor, påsar, isoleringar, åk- och skyddsmadrasser.

– Vi sammanfogar till exempel PVC-klädda vävar, PU-belagda vävar, med hjälp av högfrekvens. Tekniken har funnits sedan 1970-talet, men är verkligen effektiv. Vi har två HF-svetsar där vi bland annat gör olika former av dynor, berättar Roger Wiegandt, produktionsansvarig.

Tekonf utvecklar även packningar, tätningar, remmar, spännband, huvar, klädslar, kapell och presenningar. Under hösten och vintern var det fullt tryck i produktionen med en större order från Jula och Clas Ohlsson med produktion av populära åkmadrasser under det egna varumärket Froztyfox.

– Vi tillverkar varje år tiotusentals åkmadrasser och det är en egen produkt som vi utvecklat. Åkmadrasser har ju mest funnits i Norrland tidigare, men det känns som det kan slå igenom rejält de kommande vintrarna. Det är en enkel och smidig produkt för konsumenterna och relativt enkel produktion, berättar Roger Wiegandt.

Skräddarsydda konstruktioner

Förutom Clas Ohlson och Jula kommer beställningarna främst från svenska industriföretag inom försvars- eller verkstadsindustrin, till exempel SAAB och BAE System Hägglunds. Andra kunder är bland annat Skistar, Idre Fjäll, Hilleberg the Tentmaker samt även norska fjällanläggningar.

– För försvarsindustrin hjälper vi bland annat till med olika typer av lösningar i fordonen. Här är ett insynsskydd till en bandvagn till exempel, säger Roger Wiegandt och håller upp en grön väv som ska placeras runt fönstren inuti bandvagnar.

Tekonf arbetar i CAD-miljö och kunderna har ofta en färdig fil med produkten som ska tillverkas. Företaget hjälper även till att konstruera ritningar för kunder som har idéer och produkter som de vill utveckla. Det kan handla om prototyper eller mindre serier för test eller marknadsbearbetning.

Tekonfs skärmaskin är imponerande. Ursprungligen framtagen för den grafiska industrin har den anpassats för den egna produktionen.

– Den är ganska unik och kan skära i de flesta material med exakt precision. Det är tjockleken som sätter begränsningar, vi kan skära upp till 50 millimeter och skärbredden är 2,7 meter, säger Roger Wiegandt.

Heléne Blomgren arbetar med industrisömnaden hos Tekonf

Ungt företag med lång erfarenhet

Tekonf är ett ungt företag som startade 2013, men inom företaget finns en lång erfarenhet inom tillverkning i mjuka material för industrikunder. Heléne Blomgren som arbetar med industrisömnaden har till exempel 25 års erfarenhet inom branschen.

Den välanpassade industrilokalen har byggts ut i omgångar allt eftersom verksamheten har växt. Omsättningen för 2016 blev cirka 12 miljoner kronor och totalt arbetar 12 anställda i företaget.

– Vi har ambitionen att växa och kontakta fler potentiella kunder och satsa på produktutveckling. Det gäller också att berätta för fler att vi finns och möta våra kunders behov på ett bra sätt. Vi har vuxit stabilt sedan starten och i dag har vi tre ben i verksamheten: åkmadrasserna, industrin och försvaret, berättar Göran Wärdell, vd.

Innovativa material och optimala lösningar

Göran Wärdell utvecklar resonemanget hur Tekonf tänker vad gäller material, produktutveckling och vad som är deras styrka.

– Vi hjälper våra kunder att hitta den optimala lösningen för deras verksamhet eller produkt. Det kan handla om materialval eller att konstruera något som passar exakt där kunden behöver den specifika produkten, avslutar Göran Wärdell.

Se film med de populära åkmadrasserna FrostyFox från Tekonf nedan

 

Tekonf är medlem i TEKO