Hej!

Vår nya webbplats är lanserad och vi hoppas att du kommer uppskatta den.
Du som redan är medlem behöver registrera ditt konto i den nya plattformen för att kunna logga in och ta del av våra medlemsförmåner.

Har du redan fått den här informationen och skapat ditt nya konto loggar du förstås in som vanligt.

Med vänliga hälsningar, TEKO

Registrera ditt konto

Blend Re:wind, en ny process som återvinner både bomull och polyester presenteras nu i Sverige

Blend Re:wind, en ny process som återvinner både bomull och polyester presenteras nu i Sverige

Mistra Future Fashion presenterar nu resultatet av sex års forskning som innebär ett stort genombrott för textilåtervinning. Processen är enligt Mistra Future Fashon en mycket viktig milstolpe och bidrar till de framtida globala textilåtervinningssystemen som behövs för att kunna möjliggöra cirkularitet för mode och textilier.

För första gången kan nya viskosfilament av bomull demonstreras, framställda i en ny framgångsrik kemisk återvinningsprocess för polyester/bomullsfiberblandningar. Den nya processen heter Blend Re:wind och innebär att tre cirkulära produktströmmar kommer ut från återvinning av tyg som består av en bomull/polyester mix. Separationen innebär att bomull återvinns till nya viskosfilament av hög kvalitet och polyester blir till två nya rena monomerströmmar som kan bli stark polyester igen.

Blend Re:wind är resultatet efter sex års forskning i Mistra Future Fashion och kommer att spela en viktig roll i framtida globala textilåtervinningssystem. Projektet fokuserar på kemisk återvinning av fiberblandningar bestående av polyester/bomull (polycotton) med målet att separera och generera relevanta materialutflöden; polyestermonomerer och en bomullsmassa som är lämplig för regenerering till kommersiell cellolusafibrer (såsom viskosfibrer), för framtida industriellt framställning.

Det fullständiga namnet på processen är ”Blend Re:wind – En svensk process för återvinning av blandtextilier av polyester och bomull”.

Läs allt om Blend Re:wind på Mistra Future Fashion här