Allt fler konsumenter är medvetna om kläders och textiliers påverkan på vår omgivning och miljö. Den 1 april arrangerades Naturskyddsföreningens årliga klädbytardag runt om i landet, ett arrangemang som varje år lockar tusentals människor. Men det är inte bara i Sveriges om vi byter kläder. Under 2016 arrangerades cirka 185 klädbytardagar i Sverige, Norge och Danmark enligt TTELA. Bara i Sverige fick 58.000 plagg nya ägare.
Kläder och textiliers miljöpåverkan är stor, men konsumenter har stor makt att påverka, enligt TEKO:s miljö- och kemikalieexpert Weronika Rehnby.
– Det är ju inte hållbart i längden att vi slänger och konsumerar som vi gör. Vi har alla ett stort ansvar där, från produktionsansvariga till myndigheter till konsument, säger hon till TTELA.
Enligt Weronika Rehnby ligger den svenska textilindustrin i framkant gällande hållbarhet i tillverkningsprocesserna av textilier.
– Arbetet påbörjades och har pågått i vår miljö och – energigrupp sedan början av 1970-talet. Vi samarbetar ständigt med myndigheter och våra medlemsföretag kring att utveckla och lyfta hållbarhetsfrågor.
Bland annat är TEKO, tillsammans med regeringen, kemikalieinspektionen och Svenska Handel, pådrivande för en hårdare EU-lagstiftning gällande bland annat kemikalier.
Naturvårdsverkets ansvarige för textilfrågor, Yvonne Augustsson, menar att lång livslängd och återanvändning a och o för att komma tillrätta med ett långsiktigt hållbarhetstänk. Så här kommenterar hon till TTELA:
– Det är absolut att föredra ur miljösynpunkt. Vi konsumenter behöver köpa textilier av god kvalité, som går att använda länge, i stället för många nya produkter. Det är viktigt att tänka på hela kedjan, produktion, konsumtion och avfallshantering, säger Yvonne Augustsson till TTELA.
Enligt henne står produktionen för 70 procent av den totala klimatpåverkan i ett plaggs livscykel.
Läs hela artikeln med Weronika Rehnby och Yvonne Augustsson på TTELA:s webb