Tripulse

Hållbara träningskläder utan plast

Företaget: Tripulse

Grundare och vd: Franziska Mesche

Bas: Stockholm

Inriktning: Hållbara träningskläder

Produktion: Europa


Franziska Mesche grundade Tripulse 2019. Med stor passion för träning, hälsa och miljö är hon väl medveten om att merparten av alla träningskläder på marknaden till största delen består av polyester. Med en crowdfunding-kampanj som startade mitt under brinnande Coronakris ville hon se om det fanns något intresse för högpresterande och hållbara träningskläder utan skadlig plast. Kampanjen blev en succé och i början av 2021 lanserades den första kollektionen av hållbara träningskläder från Tripulse.

– Det var fantastiskt att kampanjen blev så framgångsrik trots att vi befinner oss i en gigantisk världsomfattande kris och pandemi. Men människor behöver nog hopp om en bättre värld och något positivt i vardagen. Det visar också att det inte bara var jag som efterfrågar hållbara träningskläder utan skadlig plast, berättar Franziska Mesche, grundare och ägare till Tripulse.

Franziska Mesche har genom hela livet haft ett brinnande intresse av träning, hälsa och hållbarhetsfrågor i olika former. Det var också bland annat genom träningen som idén till Tripulse väcktes, inte minst då hon upptäckte vad träningskläder består av och hur kroppen reagerar.

– Jag har pratat med både vänner och bekanta och även många andra som tränar och som funderat över alla allergier och andra sjukdomar som känns väldigt vanliga i dag. Många känner en oro över att ha så mycket plast direkt inpå kroppen, det vill jag ändra på, säger hon.

Tripulse plagg fungerar lika bra till yoga som till gymmet och på löprundan.

Utmaning att hitta rätt material

Att producera träningskläder utan skadlig plast är en stor utmaning, något som Franziska Mesche upptäckte snabbt när hon började undersöka material och dess egenskaper.

– Användarna är vana vid vissa funktioner när det handlar om träningskläder. Passformen och designen är väldigt viktig, liksom smarta funktioner med fickor på rätt ställen och andra saker. Kläderna ska också hålla att tvättas ofta. Så det är inte lätt att hitta ett material som uppfyller alla dessa krav, förklarar hon.

Tencel – naturligt antibakteriellt

Lösningen blev Tencel, en Lyocell som produceras av välkända Lenzing i Österrike. Den första kollektionen från Tripulse består av t-shirts, tanktops och tajts. T-shirts och tops finns i tre olika basfärger och är tillverkade i 100 % Tencel. Vad gäller tajts så finns de i svart med två olika modeller, fickor på utsidan eller fickor gömda på midjan i tajtsen. Franziska Mesche förklarar valet av material:

– Materialet är en träfiber som tillverkas av certifierad skogsråvara. Produktionen sker i ett cirkulärt system vilket har många fördelar, dessutom används endast en organisk kemikalie och vatten för att bryta ner växten och skapa träfibern. Jämfört med polyester som produceras av olja är det jättestor skillnad. Tencel har även många andra fördelar som passar träningskläder, säger hon.

Några av fördelarna med Tencel förutom de redan nämnda är att materialet luktar mindre då det är naturligt antibakteriellt.

Tripulse utvecklar hållbara träningskläder utan plast

Tillverkas i Europa

Hela första kollektionen från Tripulse är tillverkad  i Portugal.

– Det känns väldigt bra att hålla produktionen inom Europa, det stämmer överens med våra ambitioner angående etiska arbetsförhållanden, säger Franziska Mesche.

Till en början kommer Tripulse att satsa på den nordiska marknaden och Europa där intresset för träning är stort liksom hållbarhet och hälsa.

– Det känns helt rätt att fokusera på marknaden som finns här hemma och i Europa. Förhoppningsvis blir ännu fler intresserade av hållbara träningskläder framöver. Så det känns väldigt spännande. Genom TEKO har jag också fått bra stöttning med märkning, hållbarhet och även logistik, avslutar Franziska Mesche.

Läs mer om Tripulse här