Inför införandet av de nya reglerna för insamling av textilt avfall, vilket skedde den 1 januari 2025, varnade TEKO för att de nya reglerna skulle skapa utmaningar. Bland annat i denna debattartikel och i denna intervju med Råd och Rön. TEKO är i egenskap av bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska textil- och modeindustrin en av de aktörer som har god kunskap om vilka möjligheter som faktiskt fanns för att hantera de kraftigt ökade mängderna av insamlat textil som den nya lagen gav upphov till.
Dessa utmaningar har nu bekräftats i en rad granskningar, bland annat denna artikel i SvD, från DN och SVT. Som vi konstaterade inför lagens införande är en av de stora utmaningarna att det saknas logistik och kapacitet för storskalig sortering av textil i Sverige. Här sker det dock investeringar och kapaciteten kommer att öka framöver, men en fråga som i stort är oadresserad i debatten, trots att den har en stor påverkan, är frågan om möjligheten att materialåtervinna textil.
I den artikel som publicerats i Svenska Dagbladet framställs det som att lösningar för textilåtervinning finns på andra håll, men faktum är att detta är ett generellt problem. Det saknas i dagsläget storskaliga, effektiva alternativ för att materialåtervinna textil på någon marknad.
Det finns därför nu en möjlighet för Sverige att ta en ledande roll inom cirkulär textilhantering, om vi är beredda att kraftigt öka investeringarna i forskning och utveckling inom textil materialåtervinning. Det finns lovande mindre projekt, men inga fullskaliga och effektiva alternativ för att återvinna textil på ett sätt som kan möta den snabbt växande mängden insamlat material.
Sverige kan nu välja att ta initiativet och utveckla nya lösningar. Men det kräver politisk vilja, långsiktiga satsningar och ett nära samarbete mellan näringsliv, akademi och beslutsfattare. TEKO fortsätter därför att bevaka frågan och att arbeta för att textilåtervinning ska få en större roll på den svenska innovationsagendan.